En als ik dan achter de computer zit en een eerste taak heb afgerond, loop ik naar de kast en pak een reep chocolade. Dat heb ik toch zeker wel verdiend? Na een paar stukjes en een kop koffie, probeer ik me weer achter de computer te nestelen en een tweede openstaande taak af te handelen.

Herken je dat, dat je dingen moet doen maar eigenlijk geen zin hebt. Je motivatie is ver te zoeken en je kunt je er maar moeilijk toe zetten. Dat was bij mij een van de momenten waarop ik ging snaaien en dan uiteraard niet de meest gezonde. En achteraf had ik dan weer spijt omdat de snacks toch niet zo goed vielen en mijn energieniveau na een eerste boost, ook weer in een dip belandde.

Weet jij wanneer je eet en waarom? Wie ben jij in relatie tot voeding en is je voeding vullend of voedend? In deze blog ga ik hier verder op in.

Wat is gezond?

We weten niet meer wat gezond is. Er zijn zoveel diëten en berichten over gezonde voeding. Van de een mag je geen koolhydraten eten. Van de ander zo min mogelijk vet. Moet je vegetarisch eten of mis je dan wat? En hier in het westen doen we nogal eens aan het tellen van calorieën die we binnenkrijgen. Om vervolgens terug te vallen in ons oude patroon van eten.

Iedereen is uniek

De een heeft in de ochtend moeite om iets naar binnen te krijgen. De ander heeft stevige trek en is heel actief. In de voedingsleren zoals ze deze in het oosten hebben, kun je ingedeeld worden in verschillende typen. In de Ayurveda onderscheiden ze b.v. het V ata (lucht) type, Kapha (aarde) en Pita (vuur) type. Dit geeft je aanwijzingen hoe jij je voeding verteert. En het heeft handvatten om jouw manier van (gezond) eten in je leven in te richten.

En natuurlijk heeft het ook met je dagritme te maken. Als je ’s ochtends druk bent met de kinderen en onderweg naar je werk, dan kun je nog net even een boterham naar binnen werken. Als je in het weekend laat naar bed gaat en weer laat op staat, heb je waarschijnlijk pas later trek.

Vullend of voedend?

In de drukte van de dag luisteren we niet echt meer naar ons lichaam. Wat heeft ze ons te zeggen? In mijn geval als ik naar snacks grijp, is het vaak omdat ik iets moeilijks moet doen. Om met goede moed aan iets te beginnen. En soms ook om mezelf te belonen als ik iets lastigs heb afgerond. Een andere reden kan zijn dat als je moe van je studie of werk terugkomt, je wel een wijntje met wat nootjes hebt verdiend. En hoe vaak gebeurde het dat als een kind valt, het wordt getroost met een snoepje? Maar is dit niet vullen in plaats van voeden?

Jouw eigen unieke voeding

Ik denk niet dat er 1 manier is om gezond te eten. Ik denk dat of voeding gezond voor je is, afhangt van wie jij bent in relatie tot voeding. Dus wie ben jij als persoon, type en hoe heb jij je dag ingedeeld. En op welke momenten en waarom eet je zoals je eet.

Pas daarna heeft het zin om bezig te gaan met koken. Met welke ingrediënten je kookt, hoe je je maaltijden voorbereidt en bereidt. Ik denk dat je zoveel gemotiveerder bent om te leren en te veranderen en ook zoveel effectiever als je met je eigen recepten aan de slag gaat.

Food4soul

In mijn programma begeleid ik je in een half jaar om je eigen unieke vegetarische thuiskok te worden die je altijd al bent geweest. Door eerst te kijken wie jij bent in relatie tot je eten, kom je tot je eigen voedingsplan. Een plan die je wel kunt uitvoeren en implementeren in je dagelijkse leven.

Als jou dit aanspreekt, neem dan nu contact op met mij op debby_broersma@hotmail.com of op nummer 0655194161.

 

Op naar jouw succes, harte groet,

Debby Broersma

Debsfood4soul

 

 

PS: als je deze mails niet wilt ontvangen, stuur me dan een reply dan verwijder ik je. Liever niet natuurlijk omdat ik zoveel mogelijk informatie met jullie wil delen over vegetarisch koken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.