Er komen weer een paar koude sneeuwdagen aan zo aan begin van februari 2021. Ik kijk er naar uit om door zo’n mooie witte wereld te lopen en een sneeuwpop met mijn dochter te maken. Aan de andere kant vrees ik de koude tenen, witte vingertoppen en loopneus. Herken je dit?

Ontbijt met yoghurt en fruit is gezond?

Laatst vertelde een goede klant van me dat zijn vrouw al jaren “verantwoordelijk” is voor het ontbijt. Ze maakt de meest fantastische ontbijtjes met yoghurt, allerlei soorten granen en fruit en ze zweert erbij dat dit gezond en lekker is. Persoonlijk heb ik niets tegen yoghurt, granen en fruit, alleen in deze periode van het jaar begin ik daar niet aan. Ik wil warme havermoutpap, een bouillon met geroosterd brood of een restje warm eten van gisteren voor ontbijt. Zuivel en fruit werkt voor mij te afkoelend en dan merk ik dat dit niet zo goed valt in de ochtend. Mijn verteringsvuurtje dooft meteen.

Welk typje ben jij?

Wist je dat er in de Ayurveda wordt gekeken naar je constitutie? Wie ben jij in relatie tot voeding en wat zegt dit over je vertering. Als je zoals ik een vata-typje bent, is het handig je goed warm te houden. Zo heeft elk type (en het is altijd een combinatie van verschillende types) zijn eigen(aardigheden) hoe hij/zij in elkaar steekt. Maar het mooie ervan is dat als je eet volgens je constitutie, je vertering zoveel beter wordt en ook je energie gedurende de dag.

Experimenteer met warmte toevoegen

Ook in de Chinese voedingsleer wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Verschillende voedingsmiddelen worden b.v. ingedeeld naar hoe koud of warm ze zijn. In het westen kijken we veel meer naar de verhouding en hoeveelheid van macro- en micro nutriënten, een veel meer kwantitatieve benadering. Maar ook met de manier van het bereiden van je voeding (b.v. bakken of stomen) of het toevoegen van kruiden, kun je de koude en warmte wat reguleren. Ben jij er klaar voor om hier eens mee te gaan experimenteren?

Food4soul tot veggie thuiskok

In mijn programma Food4soul, leer je over wie jij bent in relatie tot je voeding en wat voor jou het handigste werkt. Je leert over verschillende bereidingstechnieken en diverse productkennis van vegetarische voeding. Op het einde van de opleiding ben jij die vegetarische thuiskok die je altijd al hebt willen zijn. En doordat je jezelf gaat voeden in plaats van vullen, krijg je je energieniveau gedurende de dag, goed in balans.

Als je meer wilt weten, mail me op debby_broersma@hotmail.com of bel 0655194161

 

Op naar jouw succes, harte groet,

Debby Broersma

Debsfood4soul

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.